Távolságmérés- és domborzati tényezők

Szeretném nektek pár képkockával illusztráltan bemutatni, a Google Earth PRO képességét, melyet a rádiózásban is fel tudtok haszálni, hogy felderítsétek meddig tudtok nagyjából elbeszélgetni, mi a reális ill. mi nem. Erre a praktikus kis alkalmazásra rádiós barátunk HA7PGA Gábor hívta fel a figyelmemet. Nézzétek csak:

Első lépésként le kell tölteni a Google Earth PRO alkalmazást a számítógépünkre INNEN de ha nem nagyon akarsz a Google “link vesztőiben barangolni, akkor akár INNEN is letöltheted.

Második lépésként telepítsd fel az alkalmazást! A sok egyéb funkciója mellett rádiós célokra így használható:

  • Nyisd meg az alkalmazást!
  • A Keresés mezőben keress rá arra a pontra ami a mérésed egyik végpontja.
  • Állítsd be az alkalmazásban, hogy távolságmérést szeretnél végezni, és kíváncsi vagy a domborzati értékekre is.
  • Kattins a vonalzóra az ikonsoron, majd a felugró ablakban kattintsd be a “Domborzati profil megjelenítése” boxot.

Ezt követően keresd meg és jelöld be a térképen a távolságmérés másik pontját, és már jön is a részletes eredmény, hogy milyen távolságra van légvonalban és az összekötő egyenesen ha vágighúzod az egeret, láthatod kiírva az aktuális pont távolságát a kiindulási ponttól, illetve a földrajzi magasságát, és még számos hasznos információt.

  • A saját helyzeted tekintetében a födrajzi magasságodhoz, add hozzá az antennád talpponti vagy a tetőponti magasságát, és akkor pontosabban tudsz kalkulálni a domborzati viszonyokkal, hogy még át tud menni a kisugárzott jel vagy fennakadhat valamilyen domborzati tényezőn…. az az 5-20m magasság még sokat tud számítani…

Példa: Marcali legmagasabb pontja és Szigetszentmiklós közti légvonali távolság és domborzati tényezők.

Reméélem tudtam segíteni ezzel a kis segédanyaggal a pontosabb távolság és antenna irányok meghatározásában. Nézd meg alább HA7PGA Gábor részletes videóbemutatóját!

Reszletes bemutató

Verified by MonsterInsights